Ik ben allergisch is een PVC geschikt voor mij?

PVC vloeren kunnen inderdaad geschikt zijn voor mensen met allergieën, omdat ze meestal geen stof, vuil en andere allergenen vasthouden zoals bijvoorbeeld tapijt. Daarnaast is het schoonmaken van PVC vloeren relatief eenvoudig, waardoor allergenen zoals stof en pollen gemakkelijker kunnen worden verwijderd.

Een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een PVC vloer is echter de mogelijke aanwezigheid van weekmakers en andere chemicaliën die bij sommige mensen allergische reacties kunnen veroorzaken. Weekmakers worden gebruikt om PVC flexibel te maken en kunnen uitlogen in de lucht en een negatief effect hebben op de binnenluchtkwaliteit. Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van een PVC vloer op zoek te gaan naar producten die geen of minimale weekmakers bevatten. Er zijn steeds meer PVC vloeren op de markt die geproduceerd zijn zonder schadelijke stoffen, en deze zijn vaak voorzien van keurmerken die aangeven dat ze veilig zijn voor de gezondheid.

Het is ook belangrijk om op te merken dat PVC vloeren mogelijk niet geschikt zijn voor mensen met een gevoeligheid voor geuren. PVC vloeren kunnen namelijk tijdelijk een lichte geur afgeven wanneer ze net zijn geïnstalleerd, die na verloop van tijd verdwijnt. Mensen die gevoelig zijn voor geuren kunnen deze geur als onaangenaam ervaren. Het is daarom aan te raden om de vloer goed te laten uitwasemen voordat deze in gebruik wordt genomen.

Over het algemeen kunnen PVC vloeren dus geschikt zijn voor mensen met allergieën, maar het is belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de vloer en de eventuele aanwezigheid van weekmakers en andere chemicaliën. Het is ook raadzaam om de vloer goed te laten uitwasemen voordat deze in gebruik wordt genomen, en om de ruimte goed te ventileren om de binnenluchtkwaliteit te optimaliseren. Als je twijfelt over de geschiktheid van een PVC vloer in jouw specifieke situatie, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist op dit gebied voor advies.

Astma en/of allergie

Het longfonds adviseert voor astmapatiënten het gebruik van harde vloerbedekking en adviseert zelfs specifiek laminaat- en PVC-vloeren. Doordat de toplaag van een PVC vloer niet poreus en geheel gesloten is kunnen stofdeeltjes zich niet hechten aan de vloer en wordt er dus eenvoudig met regelmatig stofzuigen een goed klimaat geschapen dat de luchtwegen vrij baan verleent.

GRATIS EEN OFFERTE?

Vraagt u gerust een kosteloos en zonder enige verplichting een advies voor uw bedrijf, woning en/of situatie aan.