Nieuwe houten vloer?

Onze professionele parketteurs leggen visgraatparket tot massief eiken vloeren

Een nieuwe houten vloer laten leggen? Voordat we de mogelijkheden bespreken, komen we altijd eerst bij u langs om de situatie te bekijken. Een nieuwe houten vloer willen we altijd voor u leggen, maar vaak is de bestaande vloer nog in een goede staat. In dat geval is het veel voordeliger om de bestaande houten vloer te laten vernieuwen/onderhouden. We zeggen niet voor niets: onderhoud is behoud!

Nieuwe houten vloer laten leggen

Nieuwe houten vloeren zijn in verschillende houtsoorten, kleuren, breedtes en diktes verkrijgbaar. We stemmen de keuze van een vloer en de afwerking helemaal af op uw wensen. Met name de afwerking van een nieuwe houten vloer is belangrijk. De intensiteit van het gebruik is belangrijk bij de keuze, maar ook hoeveel tijd en geld u wilt besteden aan onderhoud en onderhoudsmiddelen.

In welke houtsoorten zijn houten vloeren verkrijgbaar?

Eiken vloer

Vanwege de sterke en duurzame eigenschappen is dit het meest populaire houtsoort. Een eiken houten vloer past in zowel een modern als een klassiek interieur.

Teak vloer

Teaken hout behoort tot een van de beste houtsoorten ter wereld. Deze houten vloer is watervast en duurzaam. De kleur varieert van heel licht tot heel donker.

Grenen vloer

Deze vloer heeft een natuurlijke, geelachtige kleur. De planken zijn ruw en onbewerkt. Een grenen houten vloer komt in een ruimte met een rustig interieur uitstekend tot zijn recht.

Esdoorn vloer

Een esdoorn houten vloer heeft een lichte kleur. Deze vloer staat bekend om de waterafstotende en slijtvaste toplaag. Van deze vloer houd je jarenlang plezier.

Merbau vloer

Dit houtsoort is slijtvast. Het hout is harder dan eiken, heeft een roodbruine kleur en een klassieke uitstraling.

Wengé vloer

Wengé is een donker houtsoort van goede kwaliteit. De houten planken nemen nauwelijks vocht op. Een wengé houten vloer leggen we voornamelijk in ruimtes om contrasten te creëren.

Houten vloer afwerken

Een houten vloer heeft altijd onderhoud nodig. Onder onderhoud valt ook de afwerklaag van de vloer. Deze laag beschermt het hout tegen krassen, vlekken en vuil. Tevens is het mogelijk om een andere kleur te bepalen. Afhankelijke van de thuissituatie (gezinsgrootte, huisdieren en persoonlijke wensen) en het type houtsoort bepalen we in overleg de afwerkmethode. Wij werken met drie soorten afwerkingen: olie, lak en wax.

Houten vloer oliën

Een houten vloer afwerken met olie zorgt voor een natuurlijke, matte uitstraling. Vuil en vloeistoffen kunnen door deze afwerking niet in de poriën van het hout trekken. Daarnaast heeft een geoliede houten vloer nog een aantal voordelen:

 • Afhankelijk van het houtsoort kan olie een andere kleur aan de vloer geven.
 • De vloer is zeer eenvoudig te onderhouden met water en zeep.
 • Kleine beschadigingen, zoals krassen, zijn bij te werken zonder dat er kleurverschillen optreden. Dit kan niet bij een gelakte houten vloer.
 • De houten vloer dient, afhankelijk van de situatie, periodiek een reinigingsbeurt te krijgen om jarenlang mooi te blijven.
 • Voor een hond of een kat is een geoliede houten vloer makkelijker te belopen, aangezien deze vloer minder glad is dan een gelakte houten vloer.
 • Een nabehandeling met olie is relatief goedkoop.

Een houten vloer die met olie is afgewerkt, heeft als nadeel dat vocht en vuil snel in de vloer trekken. Om de vloer in een goede staat te houden, dient deze maandelijks te worden onderhouden (schoongemaakt).

Houten vloer lakken

Op een gelakte houten vloer wordt de afwerklaag in drie lagen aangebracht. De eerste laklaag is een grondlak. Vervolgens brengen we twee lagen aflak aan. Hierdoor is een houten vloer uitstekend beschermd tegen vocht en vuil.

 • Lak is de meest slijtvaste afwerkingslaag.
 • Een gelakte houten vloer kan zowel glanzend als mat worden afgewerkt.
 • De kleur van de vloer kan eventueel worden bijgekleurd door in de grondlaag een kleur aan te brengen.
 • Een gelakte houten vloer heeft weinig onderhoud nodig.
 • De vloer is ideaal voor openbare ruimtes waar veel mensen komen, zoals een restaurant of een theater. In deze ruimtes adviseren wij een extra sterke projectlak op de houten vloer aan te brengen, zoals Pallmann Pall-X Pure (parketlak) en Pallmann Pall-X 98 Gold (een aflak voor optimale bescherming).
 • Afhankelijk van de situatie is het mogelijk om de houten vloer ieder jaar opnieuw te lakken.
 • Periodiek onderhoud wordt altijd aangeraden. Hierbij houden we rekening met de situatie (intensiteit van gebruik).

Een nadeel van een gelakte houten vloer is het bijwerken van krassen. Om kleurverschillen te voorkomen, dient de gehele vloer in één keer te worden onderhouden. Daarnaast kan de kleur van de vloer alleen worden veranderd wanneer de gehele laklaag van de vloer wordt weggeschuurd. Het is alleen mogelijk om de houten vloer glanzend of mat te lakken.

Houten vloer waxen

(whitewash, greywash, sandwash)

Een gewaxte houten vloer heeft twee beschermende lagen. Evenals bij een geoliede houten vloer zorgt de eerste laag ervoor dat vloeistoffen en vuil niet in de poriën van de planken trekken. De tweede laag beschermt tegen krassen.

Andere voordelen van een gewaxte houten vloer:

 • De houten planken kunnen een andere kleur krijgen.
 • De wax is verkrijgbaar in mat en zijdemat.
 • De vloer is beschermd tegen vocht.
 • Lichte krassen, maar ook slijtage, zijn te allen tijde bij te werken.

Een nadeel van een gewaxte houten vloer is het arbeidsintensieve onderhoud. De vloer dient meerdere keren per jaar te worden onderhouden om de beschermlaag te behouden.

Onderhoud houten vloer

Voor alle houten vloeren die we leggen, stellen we een onderhoudsprogramma op. In dit programma staat precies omschreven hoe vaak en hoe de vloer dient te worden onderhouden. Daarnaast geven we suggesties voor schoonmaakmiddelen en schoonmaakmaterialen. Door dit programma te volgen, behoudt u een prachtige houten vloer.

Onze vloerenexperts voeren de grote onderhoudswerkzaamheden aan de houten vloer periodiek uit. Dit onderhoud bestaat uit schuren, eventueel planken vernieuwen en opnieuw afwerken (lakken, oliën of waxen).

Tevens staat in het onderhoudsprogramma hoe krassen en slijtage zijn te voorkomen. We adviseren onder andere:

 • Een goede inloop- en droogloopmat bij de deur(en) te leggen.
 • Viltjes onder stoel- en tafelpoten te plaatsen.
 • Parketwieltjes onder stoelen te monteren.

Wist u dat...

 • Houten vloeren tegenwoordig uitstekend te combineren zijn met vloerverwarming?
 • Een massief houten vloer heel geschikt is voor in de keuken?
 • Gebruikte doeken met onderhoudsolie minimaal 24 uur moeten uithangen en nat worden gemaakt voordat je ze weggooit? Broei kan brand veroorzaken!

Advies houten vloer

Overweegt u om een houten vloer te laten leggen? Of wilt u een bestaande houten vloer laten vervangen door een nieuwe vloer? Heeft uw houten vloer onderhoud nodig? Onze vloerenexpert komt graag bij u over de vloer om de situatie te bekijken en de mogelijkheden voor uw vloer samen te bespreken.

GRATIS EEN OFFERTE?

Vraagt u gerust een kosteloos en zonder enige verplichting een advies voor uw bedrijf, woning en/of situatie aan.